top of page
Ara

BOŞANMA HALİNDE MAL REJİMİNİN TASFİYESİ

  • BATUKAN HUKUK & DANIŞMANLIK
  • 24 Oca 2021
  • 1 dakikada okunur

Eşlerin çekişmeli yahut anlaşmalı olarak boşanmaları mümkündür. Mal rejiminden kaynaklanan talepler boşanmanın eki niteliğindeki taleplerden olmayıp ayrıca dava konusu edilebilir.


MAL REJİMİNİN TASFİYESİNDE TALEP EDİLEBİLECEK ALACAKLAR:


1- KATKI PAYI ALACAĞI DAVASI:


Mal ayrılığı rejiminin geçerli olduğu durumlarda, eşlerden birinin diğerinin mülkiyetindeki bir malın kazanılmasına, bağışlama kastı bulunmaksızın katkıda bulunması halinde, yaptığı katkının talep anındaki değeri kadar talep edebileceği alacaktır. Katkı payı alacağı, 743 Sayılı Medeni Kanun döneminde Yargı içtihatlarıyla gelişmiştir. Düzenli ve sürekli geliri olan eşin, diğer eşin malvarlığına katkısı olduğu karine olarak kabul edilmektedir. Katkının bulunmadığını, eşin gelirini başka yerde değerlendirdiğini diğer eş ispat etmelidir.


2- DEĞER ARTIŞ PAYI ALACAĞI DAVASI:


Eşlerden birinin diğer eşe ait bir malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın esaslı katkıda bulunduysa mal rejiminin tasfiyesinde talep edebileceği alacak değer artış payı alacağı olarak isimlendirilmektedir.


Değer artış payı talep edebilmek için katkıda bulunan eş, hiç ya da uygun bir karşılık almamalıdır. Katkıda bulunan eşin değer artış payı alacağından vazgeçmemesi ve bağışlama iradesinin de olmaması gerekmektedir.


3- ARTIK DEĞERE KATILMA ALACAĞI DAVASI:


Artık değer, eklenme ve denkleştirme yapıldıktan sonra elde edilen miktarlar da dahil olmak üzere her eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden bu mallara ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktardır.Bir eşin tüm malları aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir. Her eş veya mirasçıları, somut bir katkının kanıtlanmasına gerek olmaksızın diğer eşin artık değerinin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar


Yargıtay 8. HD’nin istikrar kazanmış uygulaması, her bir malvarlığı değeri için ayrı hesaplama yapılması yönündedir.


MAL REJİMİNİN TASFİYESİ DAVALARINDA ZAMANAŞIMI:


Boşanma kararının kesinleşmesinden veya diğer eşin ölümünden itibaren 10 yıllık zamanaşımı vardır.

Av. Buket BATUKAN






 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
İSİM, SOYAD DEĞİŞTİRME DAVALARI

Ad veya soyadı niteliği gereği onu taşıyan kişi tarafından benimsendiğinde anlam taşır. Kişinin, doğumundan sonra ailesi tarafından...

 
 
 

Comments


bottom of page